Shiitake ( Valgomasis Dantenis)

6,00 15,00 

Aprašymas

Shiitake: istorija ir aprašymas

Shiitake grybai, kilę iš Rytų Azijos, šiandien yra vieni populiariausių grybų pasaulyje. Gurmanai juos vertina už aštrų skonį. Sveikos gyvensenos šalininkai – už įspūdingą naudingų savybių sąrašą.. Shiitake istorija siekia tūkstančius metų. Viena iš kinų legendų sako: prieš penkis tūkstančius metų į žemę nusileido kinų gydymo ir žemdirbystės dievybė Shen Nun. Tarp jo dovanų žmonijai buvo rudi, lėkštę primenantys grybai. Jie augo ant mirštančių plačialapių medžių – bukų, ąžuolų ir kaštonų, kurie Japonijoje buvo vadinami shii.

Senovės kinų rankraščiuose Shiitake grybai buvo apibūdinami kaip afrodiziakas ir jaunystės bei vyriškumo stimuliatorius. Todėl labai pasisekė miške aptikti grybieną. Po to, kai japonams pavyko „prisijaukinti“ laukinį Shiitake, Azijoje atsirado tradicija: šeimoje gimus berniukui, namo kieme buvo dedami grybų sporomis skiepyti rąstai. Prireikė daug laiko, kol grybiena subrendo. Padoraus derliaus įpėdinis galėjo gauti tiksliai iki pilnametystės. Nebent prieš tai koks nors kaimynas grybieną pavogia: Shiitake vagystė nebuvo retas reiškinys. Pavyzdžiui, Japonijoje buvo net tikri „grybų karai“.

Laimei, šiandien jums nereikia rizikuoti savo gyvybe dėl Shiitake – išmokome veisti grybus pramoniniu mastu. Daugiau nei 83% derliaus vis dar auginama Japonijoje ir Kinijoje.

Šitake energinė vertė ir sudėtis Shiitake yra idealus pasirinkimas tiems, kurie laikosi dietos. Šie grybai yra nekaloringi (tik 37 kilokalorijos 100 gramų), juose yra daug skaidulų, vitaminų B5 ir B6, atsakingų už odos ląstelių atsinaujinimą ir nervų sistemos veiklą, vitamino D ir mineralų, reikalingų kiekvienas didmiesčio gyventojas: varis, selenas, manganas ir cinkas. Vegetarams ir veganams šitake padės papildyti aminorūgščių atsargas.

Biologiškai aktyvių junginių kiekis Shiitake grybuose priklauso nuo to, kaip ir kur grybai auginami, laikomi ir ruošiami.

Shiitake grybai jau seniai naudojami tradicinėje kinų medicinoje, taip pat Japonijos, Korėjos ir Rytų Rusijos medicinos tradicijose.

Šitakuose gausu nepakeičiamo „grožio mikroelemento“ vario, kuris yra neatsiejama kolageno dalis. Beje, šitake yra keturi turtingiausi vario šaltiniai. Pagal savo turinį šie rudieji grybai nusileidžia tik sezamo sėkloms, anakardžių riešutams ir sojų pupelėms. Be vario, šitakėje yra dar du antioksidaciniai mineralai – cinkas ir selenas. Be to, pagal savo turinį grybai prilyginami žuviai ar jautienai

Reguliarus šitake grybų vartojimas gali sustiprinti imuninę sistemą.

Shiitake savybės nėra iki galo suprantamos, todėl skanėstą rekomenduojama vartoti saikingai.

Dalintis
5/5